Διατροφή για γαστρίτιδα

δίαιτα για γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή της επένδυσης (εσωτερική) επένδυση του στομάχου. Η ασθένεια αναπτύσσεται όταν έχει μολυνθεί η γαστρεντερική οδός, αυτοάνοσες διεργασίες, όταν η χολή ρίχνεται στο στομάχι, καθώς και κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Τα προχωρημένα στάδια της γαστρίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικό έλκος και ακόμη και να προκαλέσουν την εμφάνιση κακοήθους όγκου. Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από την αιτία της νόσου. Πρόκειται για λήψη αντιβακτηριακών φαρμάκων ή/και φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή γαστρικού υγρού. Η θεραπεία περιλαμβάνει απαραίτητα μια δίαιτα, η οποία επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο της νόσου.

Γενικές πληροφορίες

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του γαστρικού βλεννογόνου. Με μακρά πορεία, η γαστρίτιδα οδηγεί σε διαταραχή διαφόρων λειτουργιών του στομάχου, διαταράσσοντας κυρίως την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος και τη σχετική διαδικασία πέψης.

Για πολύ καιρό πιστευόταν ότι η κύρια αιτία της γαστρίτιδας έγκειται στην παραβίαση της δίαιτας. Ωστόσο, σήμερα μια σειρά από έγκυρες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η παραβίαση της δίαιτας είναι ένας ασήμαντος παράγοντας για την ανάπτυξη γαστρίτιδας. Υπάρχουν πολλοί πραγματικοί λόγοι για αυτήν την παθολογία:

 • Το βακτήριο Helicobacter pylori. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, έως και το 90% όλων των γαστρίτιδας έχουν βακτηριακή αιτιολογία. Στο επιθετικό περιβάλλον του στομάχου (όπου συγκεντρώνεται το υδροχλωρικό οξύ) η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων πεθαίνει. Ωστόσο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καταφέρνει να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Στη διαδικασία της ζωής, τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού απελευθερώνουν τοξικές ουσίες που προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση και προκαλούν τον γαστρικό βλεννογόνο να εκκρίνει περισσότερο οξύ. Έτσι, τα τοιχώματα του στομάχου γίνονται ανυπεράσπιστα και μπορεί να σχηματιστούν έλκη πάνω τους.
 • Κατάχρηση αλκόολ. Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των επιθηλιακών ιστών που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα όλων των οργάνων της γαστρεντερικής οδού. Εκτός από τον άμεσο ερεθισμό, το αλκοόλ αυξάνει επίσης την παραγωγή γαστρικού υγρού, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα βλάβης των βλεννογόνων από το υδροχλωρικό οξύ.
 • Αμπωτη. Η συνέχεια του στομάχου είναι το δωδεκαδάκτυλο, όπου ανοίγει και ο χοληδόχος πόρος. Σε περίπτωση παραβιάσεων του πυλωρού του στομάχου (σφιγκτήρας που χωρίζει το στομάχι από το δωδεκαδάκτυλο), είναι δυνατή μια αντίστροφη παλινδρόμηση της χολής. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται δωδεκαδακτυλική παλινδρόμηση. Η χολή και το εντερικό περιεχόμενο ερεθίζουν τον γαστρικό βλεννογόνο, γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονωδών διεργασιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι κρίσεις δωδεκαδακτυλικής παλινδρόμησης εμφανίζονται σε υγιή άτομα. Η γαστρίτιδα αναπτύσσεται μόνο μετά από μια σειρά τέτοιων επεισοδίων. Συχνά, η παλινδρόμηση του εντερικού περιεχομένου στο στομάχι προκαλεί χρόνια γαστρίτιδα.
 • αυτοάνοσες διεργασίες. Όπως γνωρίζετε, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παλεύουν με ξένους μικροοργανισμούς που έχουν εισέλθει στο σώμα από έξω. Ωστόσο, με ορισμένες διαταραχές, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα ίδια τα κύτταρα του σώματος. Τα κύτταρα του γαστρικού βλεννογόνου δεν αποτελούν εξαίρεση και η ανοσία τους μπορεί επίσης να προσβληθεί. Η αυτοάνοση γαστρίτιδα είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο και αποτελεί μόνο το 5% των περιπτώσεων.
 • Διατροφική διαταραχή. Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις παθολογίες του οισοφάγου και του στομάχου. Για παράδειγμα, το πάθος για το πολύ χοντρό φαγητό, που τραυματίζει τους βλεννογόνους τοίχους. Παλαιότερα πίστευαν ότι τα πικάντικα τρόφιμα και ο καφές συνέβαλαν στην ανάπτυξη γαστρίτιδας, αλλά η τελευταία έρευνα δεν το επιβεβαιώνει. Εάν ένα άτομο δεν έχει ασθένειες του γαστρεντερικού σωλήνα (GIT), τότε τα πικάντικα τρόφιμα δεν θα τον βλάψουν. Οι εθνικές κουζίνες πολλών νότιων χωρών είναι γεμάτες με πικάντικα πιάτα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης γαστρίτιδας και άλλων γαστρεντερικών παθήσεων. Αμφισβητήσιμη είναι και η άποψη για τα μεγάλα διαλείμματα και τη νηστεία. Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η βραχυχρόνια νηστεία (έως 24 ώρες) συμβάλλει στην εμφάνιση γαστρίτιδας.
 • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα (ιδιαίτερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) μπορεί να προκαλέσουν γαστρίτιδα. Εάν χρειάζεται να παίρνετε αυτά τα φάρμακα συστηματικά, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες.
 • Άλλοι παράγοντες. Γαστρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω αλλεργικών αντιδράσεων, παρασίτων και έκθεσης σε ακτινοβολία.

Στην ανάπτυξή της, η γαστρίτιδα περνά από διάφορα στάδια. Αρχικά, όταν εκτίθεται σε δυσμενείς παράγοντες, ο γαστρικός βλεννογόνος κοκκινίζει και διογκώνεται. Με τη μετάβαση της νόσου σε χρόνια μορφή, το τοίχωμα του στομάχου πυκνώνει. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι πληγείσες περιοχές του γαστρικού βλεννογόνου γίνονται πιο λεπτές και ατροφούν. Σε αυτό το στάδιο, τα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου αντικαθίστανται από κύτταρα συνδετικού ιστού (εμφανίζονται ουλές). Στο τελευταίο στάδιο εμφανίζονται διάβρωση και πληγές.

Σπουδαίος!Δεδομένου ότι τα προχωρημένα στάδια της γαστρίτιδας είναι γεμάτα με την εμφάνιση διαβρώσεων και ελκών, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τα θεραπευτικά μέτρα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα σταματήσει την παθολογική διαδικασία και θα αποφύγει επιπλοκές.

Ανάλογα με τη φύση της πορείας και τους αιτιολογικούς παράγοντες, διακρίνονται διαφορετικοί τύποι γαστρίτιδας.

Από τη φύση της ροής:

 • Οξεία - αναπτύσσεται ξαφνικά, για παράδειγμα, με αλλεργική αντίδραση, κατάχρηση αλκοόλ ή δηλητηρίαση. Η οξεία μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο, καούρα και ναυτία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οξείας γαστρίτιδας είναι η παροδική της. Με την κατάλληλη θεραπεία και την έγκαιρη εξάλειψη ενός δυσμενούς παράγοντα (αλλεργιογόνο, αλκοόλ, τοξίνες), η ασθένεια εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες.
 • Χρόνια - αναπτύσσεται αργά και χαρακτηρίζεται από θόλωση των συμπτωμάτων. Ένα άτομο μπορεί να αγνοεί τη χρόνια γαστρίτιδα για χρόνια, καθιστώντας την πιο επικίνδυνη από την οξεία γαστρίτιδα.

Σύμφωνα με τη φύση της φλεγμονής:

 • Διαβρωτική - χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση διάβρωσης στον γαστρικό βλεννογόνο. Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους γαστρίτιδας. Κατά κανόνα, αναπτύσσεται σε ενήλικες και πολύ σπάνια σε παιδιά.
 • Ατροφική - ένας τύπος χρόνιας γαστρίτιδας, στην οποία τα εκκριτικά κύτταρα του στομάχου ατροφούν. Έτσι, μειώνεται η παραγωγή γαστρικού υγρού, γεγονός που οδηγεί σε μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές, μέχρι τον καρκίνο του στομάχου. Απομονώνεται επίσης η υποατροφική γαστρίτιδα, η κλινική εικόνα της οποίας είναι παρόμοια με την ατροφική γαστρίτιδα, αλλά λιγότερο έντονη.
 • Catarrhal - φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου που προκαλείται από ορισμένους επιθετικούς παράγοντες, όπως λοιμώξεις, πολύ ζεστό ή κρύο φαγητό, τοξίνες και άλλους επιβλαβείς παράγοντες. Η καταρροϊκή γαστρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε οξεία όσο και σε χρόνια μορφή. Είναι δυνατόν να αποφευχθεί η ανάπτυξη χρόνιας μορφής εάν η θεραπεία ξεκινήσει έγκαιρα.
 • Επιφανειακή - αντιπροσωπεύει το αρχικό στάδιο μιας φλεγμονώδους βλάβης του στομάχου. Αυτό είναι το πιο ευνοϊκό στάδιο της γαστρίτιδας, το οποίο αντιμετωπίζεται ευκολότερα από άλλα.

Με εντοπισμό:

Αντρικό - εντοπίζεται στο πυλωρικό τμήμα του στομάχου, όπου εκκρίνεται η ορμόνη γαστρίνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή γαστρικού υγρού. Με τη γαστρίτιδα του άντρου, η σύνθεση της γαστρίνης αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος.

Διατροφικοί κανόνες για γαστρίτιδα

Η διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην επιτυχή αντιμετώπιση της γαστρίτιδας. Η δίαιτα για τη γαστρίτιδα γίνεται από γιατρό, ανάλογα με τον τύπο της γαστρίτιδας, το στάδιο της, τη γενική υγεία του ασθενούς, την ηλικία του και μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί διατροφικοί κανόνες για τη γαστρίτιδα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Ο κύριος κανόνας είναι ότι η τροφή πρέπει να μασάται καλά. Η διαδικασία της πέψης ξεκινά ήδη στη στοματική κοιλότητα, όπου η τροφή συνθλίβεται και χωνεύεται μερικώς από τα ένζυμα. Εάν η άμαστη τροφή εισέλθει στο στομάχι, μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους.

Με αυτή την παθολογία, πρέπει να αρνηθείτε να φάτε "ξηρά τροφή". Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα κράκερ, τα στεγνωτήρια και άλλες σκληρές και ξηρές τροφές για να αποφύγετε τον ερεθισμό του γαστρικού βλεννογόνου. Το φαγητό πρέπει να είναι μαλακό και ζεστό.

Διατροφή

Σε φλεγμονώδεις παθολογίες του γαστρεντερικού σωλήνα, η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική - ο αριθμός των γευμάτων και ο χρόνος λήψης. Ξεχάστε περίπου 2-3 γεύματα την ημέρα. Με τη γαστρίτιδα, δεν μπορείτε να φάτε τόσο σπάνια. Ο γιατρός θα συστήσει να τρώτε τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, θα υπάρχουν τουλάχιστον 2 ακόμη γεύματα. Μπορεί να είναι μικρά σνακ. Είναι σημαντικό ότι με τη γαστρίτιδα δεν υπάρχει έντονο αίσθημα πείνας. Πρέπει να υπάρχει τροφή στο στομάχι, διαφορετικά το οξύ θα διαβρώσει την επένδυση του στομάχου. Παρατηρώντας 5-6 γεύματα την ημέρα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων - δεν πρέπει να είναι υπερβολική.

Είναι καλύτερο να τρώτε ταυτόχρονα. Η συμμόρφωση με τη δίαιτα ομαλοποιεί την έκκριση γαστρικού υγρού. Το σώμα θα γνωρίζει πότε ένα άτομο τρώει συνήθως και θα προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό. Ταυτόχρονα, η σύνθεση (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες) του τροφίμου θα πρέπει να είναι περίπου η ίδια. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος τρώει αυγά το πρωί, καλό είναι να μην κόψει αυτή τη συνήθεια.

Καθημερινή διατροφή: μενού για την εβδομάδα

Όλες οι δίαιτες για γαστρίτιδα έχουν πολλά κοινά. Παράλληλα, υπάρχει διαφορά μεταξύ της διατροφικής διατροφής σε οξεία και χρόνια γαστρίτιδα. Ας εξετάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Στην οξεία πορεία της νόσου την πρώτη ημέρα, ένα άτομο δεν έχει σχεδόν καθόλου όρεξη λόγω πόνου και ναυτίας. Την πρώτη ημέρα της οξείας γαστρίτιδας, είναι καλύτερα να απέχετε από το φαγητό. Επιτρέπονται ζεστά ροφήματα (νερό, τσάι).

Ήδη από τη δεύτερη μέρα με οξεία γαστρίτιδα, εμφανίζεται στον ασθενή ο πίνακας Νο 1Α. Αυτή η δίαιτα επιτρέπει υγρή τροφή, πουρέ πατάτας και κρέας, σούπα με δημητριακά, σούπες με γάλα, μαλακά αυγά, καθώς και ζελέ, ζελέ και μέλι. Όλα τα φαγητά είναι βραστά ή στον ατμό. Τέτοια τροφή θα φέρει τα λιγότερα προβλήματα στον γαστρικό βλεννογόνο.

Στην οξεία μορφή, δεν συνιστώνται ωμά λαχανικά και φρούτα, ζωμοί κρέατος, αρτοσκευάσματα, γλυκά, τυρί και καφές. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι περιορισμένη (το επιτραπέζιο αλάτι ενισχύει την έκκριση του γαστρικού υγρού) και είναι προτιμότερο να το εγκαταλείψετε εντελώς για την περίοδο της θεραπείας. Επίσης, δεν μπορείτε να φάτε μπαχαρικά, πικάντικα και ξινά πιάτα. Το φαγητό πρέπει να είναι ουδέτερο στη γεύση.

Δείγμα μενού για την εβδομάδα:

 1. Πρωινό - υγρό χυλό με βούτυρο. Επιτρέπονται όλα τα είδη δημητριακών, εκτός από το κεχρί.
 2. Σνακ - τυρί cottage.
 3. Μεσημεριανό - κοτολέτες με βραστά λαχανικά, κομπόστα.
 4. Σνακ - βραστό αυγό.
 5. Δείπνο - ψάρι στον ατμό, τσάι.
 6. Πριν πάτε για ύπνο - ένα ποτήρι γάλα.

Κατά κανόνα, ένα τέτοιο μενού για τη γαστρίτιδα πρέπει να διατηρείται για αρκετές ημέρες, ενώ διαρκεί η οξεία περίοδος της νόσου. Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης, δεν πρέπει να ακυρώσετε το μενού δίαιτας. Μια περαιτέρω δίαιτα και μενού θα βοηθήσουν τον γιατρό να συντάξει με βάση τη δυναμική της ανάκαμψης.

Όσον αφορά τη χρόνια γαστρίτιδα, το μενού επιλέγεται ανάλογα με μια σειρά παραγόντων, όπως η οξύτητα (αυξημένη ή μειωμένη), καθώς και το είδος και το στάδιο της γαστρίτιδας. Διαβάστε περισσότερα για τη διατροφή για διάφορους τύπους γαστρίτιδας - παρακάτω.

Παραδείγματα δίαιτας για γαστρίτιδα

Οι ακόλουθες διατροφικές συστάσεις για διαφορετικούς τύπους γαστρίτιδας επιτρέπουν στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου. Είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρά τις ιατρικές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή, καθώς ακόμη και μικρές αποκλίσεις από τη διατροφή επηρεάζουν άμεσα την ευεξία σας. Ακολουθώντας μια δίαιτα για γαστρίτιδα, ο ασθενής πρέπει να τηρεί τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή διατροφή θα πρέπει να ικανοποιεί τον οργανισμό σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), βιταμίνες και μέταλλα. Όλες αυτές οι ερωτήσεις συζητούνται με τον θεράποντα ιατρό.

Διατροφή για την έξαρση της γαστρίτιδας

Στην οξεία γαστρίτιδα, καθώς και στη χρόνια γαστρίτιδα στο στάδιο της έξαρσης, η δίαιτα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηρή. Όλα τα φαγητά είναι είτε βραστά είτε στον ατμό. Απαγορεύεται να τρώτε ζυμαρικά, όσπρια, λιπαρά κρέατα και καρυκεύματα.

Το κύριο καθήκον στις οξείες μορφές γαστρίτιδας είναι η ηρεμία του γαστρικού βλεννογόνου το συντομότερο δυνατό. Επομένως, όλα τα τρόφιμα πρέπει να μασώνται καλά και να είναι ζεστά.

Χαρακτηριστικά διατροφής για γαστρίτιδα με μειωμένη οξύτητα

Με γαστρίτιδα με χαμηλή οξύτητα, αρκετοί περιορισμοί αφαιρούνται, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένης έκκρισης γαστρικού υγρού. Για το λόγο αυτό επιτρέπεται η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση (κεφίρ και γιαούρτι) και αδύναμου φυσικού καφέ.

Παραμένουν οι απαγορεύσεις για τα λιπαρά τρόφιμα και τα τηγανητά με γαστρίτιδα με χαμηλή οξύτητα. Επίσης, με χαμηλή οξύτητα, δεν μπορείτε να φάτε σταφύλια, φρέσκα αρτοσκευάσματα και συντήρηση.

Διατροφή για γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα

Η χρόνια γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα απαιτεί τη μέγιστη πειθαρχία από την πλευρά του ασθενούς. Τα ξινά λαχανικά, τα φρούτα και τα μούρα απαγορεύονται αυστηρά. Αντί για γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, επιτρέπεται η χρήση ζεστού γάλακτος και φυσικών μη όξινων γιαουρτιών.

Με γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα, τα φιλιά θα είναι χρήσιμα, αφού προστατεύουν το στομάχι από τη δράση του υδροχλωρικού οξέος. Περιστασιακά, με αυξημένη οξύτητα, μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μέλι και marshmallows.

Διατροφή για διαβρωτική γαστρίτιδα

Με τη διαβρωτική γαστρίτιδα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Η έντονη πείνα και τα μεγάλα διαλείμματα μεταξύ των γευμάτων δεν πρέπει να επιτρέπονται. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία και την υφή του φαγητού. Με την εμφάνιση διαβρώσεων, τα τοιχώματα του στομάχου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ζεστά, κρύα και ξινά φαγητά. Δεν πρέπει να δημιουργήσετε πρόσθετα προβλήματα για το στομάχι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε αυστηρά όλες τις συστάσεις.

Δίαιτα για ατροφική γαστρίτιδα

Με την ατροφική γαστρίτιδα, μπορείτε να φάτε δημητριακά με μικρή ποσότητα γάλακτος, κρέας πουλερικών με χαμηλά λιπαρά, βραστά και βραστά λαχανικά, ζωμό κοτόπουλου με χαμηλά λιπαρά και αποξηραμένο ψωμί. Όταν επιλέγετε ένα πρόγραμμα διατροφής, ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οξύτητα. Επιτρέπεται η κατανάλωση λαχανικών στο φούρνο, αλλά μόνο χωρίς κρούστα.

Διατροφή για επιφανειακή γαστρίτιδα

Οι αρχές της διατροφής για την επιφανειακή γαστρίτιδα πρακτικά δεν διαφέρουν από τις γενικές συστάσεις για ασθενείς με γαστρίτιδα. Είναι σημαντικό να αρνηθείτε ζεστό, κρύο, ξινό και μηχανικά τραχύ φαγητό. Τέτοια τροφή ερεθίζει τον γαστρικό βλεννογόνο, εντείνοντας μόνο τα επώδυνα συμπτώματα.

Διατροφή για γαστρίτιδα άντρου

Με το antral, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις αρχές της κλασματικής διατροφής. Πρέπει να τρώτε σε μικρές μερίδες, χωρίς να υπερφορτώνετε το στομάχι με φαγητό. Το κεφίρ και το πηγμένο γάλα πρέπει να αποκλείονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιτρέπεται η κατανάλωση ζεστού γάλακτος (μπορεί και με μέλι).

Διατροφή για καταρροϊκή γαστρίτιδα

Με την καταρροϊκή μορφή της γαστρίτιδας, ο ασθενής θα πρέπει να τηρεί τις τυπικές διατροφικές απαιτήσεις για τη γαστρίτιδα. Η αυστηρή τήρηση των διατροφικών συστάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην οξεία μορφή της καταρροϊκής γαστρίτιδας. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η μετάβαση της νόσου σε χρόνια μορφή.

διατροφή φρούτων

Οι γιατροί κατηγορηματικά δεν συνιστούν να απομακρυνθείτε από την ιατρική διατροφή για τη γαστρίτιδα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ειδικές δίαιτες για απώλεια βάρους. Η δίαιτα των φρούτων δεν αποτελεί εξαίρεση, την οποία πολλοί χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν τα περιττά κιλά.

Η δίαιτα με φρούτα είναι επικίνδυνη για τη γαστρίτιδα, κυρίως λόγω της αφθονίας των οργανικών οξέων που περιέχονται στα φρούτα. Αυτός είναι ένας επιπλέον ερεθισμός του γαστρικού βλεννογόνου, ο οποίος μόνο θα επιδεινώσει την πορεία της νόσου. Η δίαιτα με φρούτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για οξεία γαστρίτιδα και παροξύνσεις χρόνιων μορφών της νόσου. Οι γιατροί δεν συνιστούν αυτό το είδος δίαιτας σε οξέα στάδια. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ορισμένες χαλαρώσεις στη διαιτητική διατροφή είναι πιθανές, αλλά απαιτούν επίσης προηγούμενη συνεννόηση με το γιατρό σας.

Διατροφή για γαστρίτιδα για παιδιά

Δυστυχώς, η γαστρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Οι αρχές της διατροφικής διατροφής σε ενήλικες και παιδιά με γαστρίτιδα είναι οι ίδιες. Τα παιδιά πρέπει επίσης να τρώνε συχνά και σε μικρές μερίδες. Τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα πρέπει να αποκλείονται και να τηρούνται όλες οι διατροφικές συστάσεις, ανάλογα με την οξύτητα του στομάχου.

Σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας στα παιδιά είναι η δυσκολία στον έλεγχο της διατροφής του παιδιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στο σχολείο, όταν ένα παιδί μπορεί να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε πρόχειρο φαγητό. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να εξηγούν πάντα τη λογική πίσω από τους διατροφικούς περιορισμούς στο παιδί τους.